علت مصرف سوخت بالای خودرو چیست؟

خودرو برای انجام عملکرد خود به سوخت نیاز دارد که معمولا شامل فرآوردههایی چون بنزین، گاز و گازوئیل است. این مصرف سوخت مقدار مشخصی دارد که افزایش میزان آن به معنی وجود مشکل در برخی از قطعات خودرو است. شناخت دلایل بالا رفتن مصرف سوخت وسیله نقلیه به کاهش خسارات و صدمات مالی کمک میکند. در این مقاله به بررسی مهمترین عوامل افزایش دهنده مصرف سوخت خودرو میپردازیم.
محاسبه مصرف سوخت خودرو
مصرف سوخت معمولا به صورت مقدار مصرف آن در 100 کیلومتر مسافت طی شده و با واحد لیتر اندازهگیری میشود. این میزان بسته به نوع خودرو و شرایط محیطی (مانند تغییر مکرر دنده، تغییر سرعت و توقفهای بیش از اندازه) ممکن است متفاوت باشد. میزان مصرف سوخت یکی از معیارهای انتخاب خودروی مناسب نیز محسوب میشود و به عواملی چون وزن، نوع موتور و سیستم سوخترسانی خودرو بستگی دارد. رانندگی در موقعیتهای مختلف، مصرف سوخت متفاوتی را در پی دارد. به عنوان مثال میزان مصرف سوخت رانندگی در اتوبان و یک جاده شهری در ترافیک متفاوت می باشد. مفهوم "مصرف سوخت ترکیبی" به معنای میانگین مقدار مصرف سوخت در این شرایط مختلف است.
محاسبه مصرف سوخت خودرو به راحتی قابل انجام است. ابتدا لازم است اجازه دهید سوخت موجود در باک بنزین به انتها برسد، در این حالت عدد نشان داده شده در کیلومتر شمار خودرو را یادداشت کنید. سپس با پر کردن مجدد باک بنزین به رانندگی معمول خود ادامه دهید و پس از اتمام سوخت بار دیگر مقدار عدد خوانده شده در کیلومتر شمار را یادداشت کنید. این دو عدد را از هم کم کنید و مقدار بنزین تزریق شده به خودرو را تقسیم بر این عدد کنید. عدد حاصل را در 100 ضرب کنید تا میزان مصرف سوخت خودرو در 100 کیلومتر بدست آید. اگر این عدد از مقدار اشاره شده در دفترچه راهنمای خودرو بیشتر بود به معنای افزایش مصرف سوخت خودرو شماست.
دلایل مصرف سوخت بالای خودرو
شناخت دلایل بالا رفتن مصرف سوخت وسیله نقلیه به کاهش خسارات و صدمات مالی کمک میکند. در این مقاله به بررسی مهمترین عوامل افزایش دهنده مصرف سوخت خودرو میپردازیم.
کیفیت پایین لاستیکهای خودرو
فشار لازم لاستیکها مقدار مشخصی است که لازم است تنظیم باشد. کم باد بودن یا ساییدگی لاستیکها ترمزگیری نامناسب را در پی داشته و موتور نیروی بیشتری را مصرف میکند که موجب افزایش مصرف سوخت میشود. از بین رفتن آج لاستیکها اصطکاک لازم برای رانندگی را فراهم نمیکند و مانند تراز نبودن چهار چرخ خودرو افزایش مصرف سوخت را نتیجه خواهد داد.
عدم تنظیم موتور خودرو
هر ایرادی در موتور و محفظه احتراق، مصرف سوخت خودرو را تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین در زمان مشاهده افزایش مصرف خودرو یکی از اصلیترین مواردی که نیاز به بررسی دارد موتور و قطعات آن است. تعویض نکردن به موقع شمعهای فرسوده، فیلتر هوا و سوخت، همچنین ایراد در شیر دریچه گاز و حسگرهای اکسیژن، افزایش مصرف سوخت را به دنبال خواهند داشت. در خودروهای دیزلی آلودگی در انژکتورهای سوخت و پاک کننده هوا نیز افزایش مصرف سوخت را موجب میشود.
عدم تنظیم فرمان خودرو
تنظیم نبودن فرمان خودرو به ویژه در مسیرهای دارای دست انداز مصرف سوخت خودرو را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. از آنجایی که این مشکل علاوه بر افزایش مصرف سوخت امنیت خودرو را تحت شعاع قرار میدهد در لازم است اسرع وقت نسبت به رفع آن اقدام شود.
مشکل در سنسورها
سنسور فشار هوا که روی منیفلد نصب میشود با اندازه گیری فشار آن در زمان پیش و پس از استارت و انتقال دادههای حاصل به آی سی یو، وظیفه تنظیم پاشش سوخت را بر عهده دارد. اختلال در این سنسورها انتقال نادرست اطلاعات را در پی داشته و ممکن است مصرف سوخت را بالا ببرد. همچنین اختلال در سنسور دما که وظیفه اندازهگیری دما در منیفلد را به عهده دارد نیز نتیجه مشابهی را در پی خواهد داشت.
رانندگی نامناسب
رانندگی با سرعتهای بالا و همچنین حرکات نمایشی مصرف سوخت را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. بالا رفتن سرعت خودرو به میزان 8 کیلومتر بر ساعت مصرف سوخت ان را حدود 8-7 درصد افزایش میدهد. علاوه بر این رانندگی در مسیرهای خاکی نیز به میزان 30 درصد زمان طی کردن مسیر را افزایش میدهد و به همین دلیل رانندگی در چنین مسیرهایی با افزایش مصرف سوخت همراه است.