چرایی افزایش قیمت خودرو در دی ماه

به گزارش باماشین، بازار خودرو طی ماههای اخیر از جمله دی ماه، شرایط پر نوسانی را پشت سرگذاشت و شاهد افزایش قیمت خودرو در دی ماه بودیم. در خصوص اینکه چرا این شرایط در بازار خودرو رقم خورد، دلایل و عاملهای گوناگونی مطرح است که ۴ مورد اصلی را بیان خواهیم کرد. از آغاز فصل زمستان، تقریباً از ابتدای دی ماه، شاهد رشد قیمت خودروها بودهایم که این روند صعودی همچنان ادامه دارد. این وضعیت سبب شده تا دسترسی به خودرو برای بخش بزرگی از جامعه دشوارتر از پیش گردد و خودرو به کالایی دست نیافتنیتر از قبل تبدیل شود.
جدول قیمت خودرو دی ۱۴۰۳


۱. ابهام در مصوبه واردات خودروهای کارکرده
در ماه آبان و آذر، هشدارهایی در خصوص احتمال افزایش قیمت خودرو داخی و خارجی در دی ماه از سوی کارشناسان مطرح شد. عامل اصلی این نگرانی، تعلل در ابلاغ آییننامه واردات خودروهای کارکرده اعلام شده بود. حال، با گذشت زمان، این پیشبینی به واقعیت پیوسته و شاهد موج گرانی قیمت خودروها از ابتدای زمستان هستیم. با وجود اینکه بلاتکلیفی واردات خودروهای کارکرده و تأخیر در ابلاغ آییننامه مصوب، نقش مهمی در افزایش قیمتها داشته است، این مصوبه در ابهام قرار داشته و آنطور که رسانهها خبر داده بودند در اواسط آذر ماه ابلاغ آن منتشر گردیده اما همچنان با خبرهای سردرگمکنندهای مواجه هستیم.
۲. جهش قیمت دلار و تاثیر آن بر بازار خودرو
با توجه به گزارشها، افزایش قیمت ارز از دی ماه شروع شده بود، اما شوک ارزی جدیدی از هفته اول بهمن ماه به وقوع پیوست که به تبع آن، روند صعودی قیمت خودرو که از قبل آغاز شده بود، ادامه یافت. این جهش قیمت دلار به عنوان یک عامل مهم در افزایش هزینههای تولید و در نتیجه قیمت نهایی خودروها عمل کرده است.
به طور کلی، جهش قیمت دلار و پیامدهای ناشی از آن بر بازار خودرو نشاندهنده ضرورت بازنگری در استراتژیهای اقتصادی و ارزی کشور است. همچنین، نیاز به شفافیت و پاسخگویی بیشتر از سوی مسئولان برای مدیریت بهتر بحرانها و جلب اعتماد عمومی احساس میشود. این وضعیت بر لزوم ایجاد برنامههای جامع و پایدار برای مقابله با چالشهای بازار خودرو تأکید دارد، مسئلهای که البته انتظار آن از سوی مسئولین و فعالین حوزه خوردو، انتظار نمیرود!
بیشتر بخوانید: حباب قیمت خودرو چیست؟
۳. روند کند واردات خودرو
در دوران مدیریت دولت قبل بر وزارت صمت، وعدهای مبنی بر واردات 200 هزار دستگاه خودرو تا پایان خرداد 1402 اعلام شده بود؛ اما این وعده به سرانجام نرسید و تنها حدود 9 هزار دستگاه خودرو وارد کشور شد. طی دولت چهاردهم نیز وعدهها و خبرهایی مبنی بر واردات خودروهای خارجی شنیده میشد اما تاکنون اخبار امیدوارکنندهای به گوش نرسیده که این روند کند واردات، به همراه قیمتهای بالای تمام شده خودروها و عدم تحقق واردات خودروهای ارزان قیمت، باعث بروز انتظارات تورمی در بازار گردیده و به افزایش قیمتها دامن زده است.
با وجود تمام وعدهها و تأکید مسئولان بر اینکه واردات میتواند قیمت خودرو خارجی و البته داخلی را کاهش داده و به ایجاد رقابت در بازار کمک نماید، نتایج به دست آمده نشاندهنده ناکامی در این زمینه است. مسئولین، همچنان به این نکته تأکید دارند که با ورود خودروهای جدید به بازار، باید شاهد کاهش قیمتها و بروز رقابت سالم میان تولیدکنندگان و واردکنندگان باشیم؛ اما این وعدهها در عمل به واقعیت تبدیل نشده و بازار همچنان با چالشهای جدی روبروست و قیمت خودروهای خارجی روزبهروز بالاتر میرود. این وضعیت نه تنها بر روی هزینههای مصرفکنندگان تأثیر گذاشته، بلکه اعتماد عمومی به وعدههای دولت را نیز کاهش داده است.
۴. مسئله ارز واردات لوازم مونتاژکاران
یکی دیگر از عوامل مؤثر بر رشد قیمت خودرو، عدم تخصیص ارز با نرخ مرکز مبادله به مونتاژکاران خودرو و ارجاع آنها به تامین ارز از محل ارز اشخاص است. این تغییر در تامین ارز به مشکلات جدی برای مونتاژکاران منجر شده و تأثیرات خود را بر روی قیمت نهایی خودروها گذاشته است. کمبود ارز و مشکلات در تامین آن، باعث کمیابی برخی قطعات و افزایش زمان تولید خودروها گردیده است. این وضعیت نه تنها تولیدکنندگان را تحت فشار قرار داده، بلکه خریداران را نیز با چالشهای قیمتی مواجه کرده است. از این رو، نیاز به یک سازوکار مناسب و کارآمد برای تامین ارز و رفع موانع بر سر راه مونتاژکاران احساس میشود تا ضمن کاهش قیمتها، تولید خودرو نیز در کشور تسهیل گردد.

در برابر افزایش قیمت خودرو چه باید کرد؟
حال که اصلیترین عوامل در خصوص افزایش قیمت خودرو در دی ماه ۱۴۰۳ را دانستیم، خوب است که بدانیم در برابر افزایش قیمت خودرو، اتخاذ تدابیر مناسب میتواند به کاهش اثرات منفی این افزایش کمک کند؛ هرچند که با شرایط فعلی، سیاستهای اقتصادی، وضعیت خودروسازان و عدم نبود برنامه جامع نمیتوان انتظار داشت که این مسئله حل شود!
اولین راهکار، افزایش تولید داخلی است. دولت و خودروسازان باید به دنبال راههایی برای افزایش ظرفیت تولید و بهبود فرآیندهای تولید باشند. با افزایش تولید، عرضه خودرو در بازار افزایش یافته و میتوان به کاهش قیمتها کمک کرد. دومین راهکار نیز، حمایت از تحقیق و توسعه در صنعت خودروسازی است. سرمایهگذاری در فناوریهای نوین و بهبود کیفیت خودروها، افزایش رقابتپذیری تولیدکنندگان داخلی را در پی خواهد داشت و باعث شده تا خودروسازها به بهبود کیفیت و افزایش رضایت مشتریان بیش از قبل توجه کنند.
راهکار سوم، ایجاد تسهیلات مالی برای خریداران خودرو است. به این معنا که دولت میتواند با ارائه وامهای کم بهره یا تسهیلات مالی دیگر، خرید خودرو را برای مردم آسانتر کند. و راهکار آخر، نظارت بر بازار و جلوگیری از احتکار و دلالی میباشد. دولت میبایست با نظارت دقیق بر بازار، جلوی افزایش غیرمنطقی قیمتها را بگیرد که این امر میتواند شامل اعمال قوانین و مقررات سختگیرانه برای دلالان و احتکارکنندگان باشد و به کاهش قیمت خودروهای کارکرده و نو منجر گردد.
بیشتر بخوانید: چگونه قیمت ماشین را محاسبه کنیم؟
سخن آخر
آنچه که در بازار خودروها در دی ماه شاهد بودیم، رشد قیمتها و عدم ثبات بود که میتوان گفت بنا بر دلایلی همچون عدم انسجام در واردات خودروهای کارکرده، افزایش شدید قیمت دلار، سودجویی دلالان و... رخ داد و ترکیب این عوامل باعث افزایش قیمت خودرو در دی ماه شد و این روند طی هفتههای ابتدایی بهمن نیز کموبیش ادامه داشت و ممکن است در آینده نیز ادامه یابد، مگر اینکه تغییرات مثبتی در شرایط اقتصادی و تولید ایجاد شود.
** پن.ن: لیست خودروهای اعلامی بر مبنای سایتهای خبری از جمله تجارت نیوز و اقتصاد آنلاین است.
حسینی 1403/11/09
خیلی مسخرهاس! چطور ممکنه قیمت خودرو هایما انقدر بالا بره؟ طبیعیه؟! مشخصه نه...
پاسخ دادن