علت لرزش خودرو در حالت درجا و حرکت چیست؟

خودروی شما ممکن است به دلایل مختلفی دچار لرزش شود که گاهی ناشی از مشکلات جدی در خودرو هستند. بنابراین لازم است با این عوامل آشنا شوید تا در اسرع وقت نسبت به برطرف کردن آنها اقدام کنید. در جدیدترین مقاله از سایت باماشین به بررسی علت لرزش خودرو در حالت درجا و حرکت میپردازیم.
در مجموع میتوانیم اینگونه بیان کنیم که لرزش خودرو در حالت درجا که موتور خودرو روشن است و خودرو در حال توقف قرار دارد، لرزش معمولاً ناشی از مشکل در سیستم احتراق، تنظیم نادرست سیستم سوخترسانی یا خرابی قطعات موتور مانند شمعها و سنسورها است. اگر شمعها فرسوده شده یا سیستم سوخترسانی به درستی عمل نکند، احتراق نادرست منجر به لرزش موتور میشود. در همین حال، مشکلاتی مانند خرابی بلبرینگها یا لرزشهای ناشی از نقص در سیستم تعلیق نیز میتوانند در حالت درجا نمایان شوند.
لرزش خودرو در حالت حرکت نیز امکان داشته به دلیل مسائل پیچیدهتری مانند مشکلات در سیستم انتقال قدرت (گیربکس، دیفرانسیل) یا مشکلات در سیستم تعلیق باشد. اختلال در بالانس چرخها، تایرهای فرسوده یا آسیبدیده نیز میتواند باعث لرزش هنگام حرکت گردد. همچنین، خرابی در سیستم فرمان و جلوبندی خودرو نیز از دیگر عوامل مؤثر بر لرزش در هنگام حرکت است.

لرزش خودرو در حالت ایستاده
لرزش خودرو در دو حالت درجا و در حال حرکت خود را نشان می دهد که هر کدام دلایل خاص خود را دارند. ابتدا به دلایل لرزش خودرو در حالت درجا و ایستاده خواهیم پرداخت.
وجود مشکل در انژکتورهای سوخت
انژکتورها وظیفه پاشش سوخت را بر عهده دارند و نوع فشار بالای آن انتقال مقدار بهینه سوخت به سیلندر را تضمین میکند. از آنجایی که این قطعات همواره در معرض فشار و دمای بالا قرار دارند به مرور زمان نازلها یا پینتلهای آنها مسدود شده و پروسه احتراق دچار اختلال میشود. در این حالت به دلیل نرسیدن سوخت کافی به موتور ممکن بوده خودرو روشن نشود و در حالت در جا لرزشهایی در آن حس گردد.
مشکل در شمع خودرو
جرقه زنی شمع خودرو جهت آغاز احتراق سوخت ضروری است. قطعات ضروری برای این فرآیند شمع و سیم کشیهای آن و سیم پیچها هستند. در صورت آلودگی این قطعات با رسوبات و یا فرسودگی آنها از قدرت اشتعال کاسته شده و فرآیند احتراق به خوبی انجام نمیشود که ممکن است با لرزشهای در خودرو در حین حرکت و یا ایستاده همراه باشد. برای اینکه شمع بتواند جرقه کافی تولید کند لازم است بعد از حدود 50-30 هزار کیلومتر تعویض گردد. به این صورت از آسیب رسیدن به سایر قطعات مرتبط نیز جلوگیری میشود.
بیشتر بخوانید: نشانه های خرابی شمع خودرو
فیلترهای هوا
فیلترهای هوا وظیفه کنترل هوا ورودی به موتور و منع ورود آلایندهها را بر عهده دارند. اما به مرور زمان خود این فیلترها نیز دچار گرفتگی ناشی از رسوبات گرد و خاک و ... میشوند که از ورود جریان هوای کافی به محفظه احتراق جلوگیری میکند. گرفتگی فیلتر هوا موجب افزایش مصرف سوخت، سنگین کار کردن موتور و لرزش آن در حالت ایستاده میشود.
دستههای موتور
دستههای موتور که چند عدد از آنها در خودرو موجود است، وظیفه حفظ تعادل و ثبات و کنترل تکانهای موتور را بر عهده دارند. بنابراین خرابی آنها متعاقبا افزایش ارتعاشات خودرو را در پی دارد که در حالت در جا زدن خودرو بارزتر است. برای رفع این مشکل نیاز به تعویض این قطعات است.
عدم تنظیم دور موتور
پایین بودن دور موتور یکی از عوامل رایج تکانهای خودرو در حالت ایستاده است. در این حالت این دور موتور به اندازهای پایین است که خودرو روشن نماند و همچنین از خاموش شدن کامل آن جلوگیری شود که به صورت لرزش نمایان میشود. جهت رفع موقت این مشکل میتوان پدال گاز را بیشتر فشرد اما برای رفع کامل آن لازم است حتما دور موتور مجدد تنظیم گردد.
سنسور اکسیژن
وظیفه این قطعه اندازهگیری میزان اکسیژن در اگزوز خودروست و این اطلاعات را به کامپیوتر خودرو (ECU) منتقل میکند تا نسبت لازم هوا و سوخت جهت یک احتراق بهینه حفظ شود. در صورت از کار افتادن این سنسور به دلایلی همچون گرفتگی با رسوبات، این اطلاعات به کامپیوتر خودرو منتقل نشده و عملکرد موتور دچار اختلال میشود. این اختلال به صورت لرزشهایی در حالت درجا خودرو قابل مشاهده است.

دلایل لرزش خودرو در حین حرکت
لرزش خودرو در حال حرکت نیز دلایل خاص خود را دارد که ادامه به آن خواهیم پرداخت؛ با مجله خودرو باماشین همراه بمانید.
لاستیکها
لاستیکهای خودرو به مرور زمان و در جاده دچار سایش و فرسودگی میشوند و ممکن است شکل طبیعی آنها دچار اشکال شود که لررزش خودرو در حین حرکت را در پی دارد. گاهی با یک تنظیم باد ساده مشکل لرزش برطرف خواهد شد، اما گاهی نیز نیاز به بررسی عوامل دیگر است. مانند بالانس نبودن چرخها، فرسودگی و تغییر ظاهری لاستیکها و تغییر شکل رینگها.
چرخها
در صورت وجود مشکل در چرخها این ایراد به صورت لرزش در فرمان در حین حرکت خود را بروز میدهد. تشخیص وجود مشکل در چرخها معمولا دشوار است و نیاز بررسی کارشناس متخصص دارد. این مشکل ممکن است به دلیل تغییر زاویه چرخها، شل بودن مهرههای آنها، خرابی بلبرینگها و آسیب به چرخ رخ دهد.
سیستم کلاچ
لرزش در خودرو در زمان حرکت از حالت ایستاده به نیم کلاچ، ناشی از وجود مشکل سیستم کلاچ است. البته لرزش کم نیم کلاچ طبیعی است اما در صورت باقی ماندن این لرزشها با تغییر دنده نشانه بروز مشکل در کلاچ است. عوامل متعددی در ایجاد مشکل در سیستم کلاچ دخیل هستند، مانند تمام شدن صفحه و دیسک کلاچ، فرسودگی در فلایویل، مشکل در فنرهای سیم کلاچ و آسیب در بوش دو شاخ کلاچ.
فرمان خودرو
لرزش ناشی از ایراد در سیستم فرمان خودرو معمولا در نزدیکی این قطعه بیشتر حس میشود و در سرعتهای بالاتر و یا در پیچها بیشتر نمایان است. از دلایل ایجاد اشکال در این سیستم میتوان به کم شدن روغن هیدرولیک، عدم تنظیم فرمان، شل شدن و یا فرسودگی برخی قطعات این سیستم، مشکل در سیستم هیدرولیک و غربیلک فرمان اشاره کرد. در اکثر موارد این مشکلات با تنظیم کردن فرمان، سفت کردن برخی پیچهای شل شده و یا تعویض روغن هیدرولیک قابل رفع هستند.
اکسل (محور خودرو)
دو چرخ خودرو روی محور سوار هستند و از این طریق فرآیند انتقال قدرت به چرخها و هدایت خودرو صورت میپذیرد. وجود ایراد در محور، لرزشهایی را حین رانندگی در پی دارد که در سرعتهای بالا بیشتر احساس میشود. در صورت شدید بودن این مشکل این حرکات نیز شدیدتر بوده و تعادل خودرو در دست اندازها و پیچها از دست خواهد رفت که میتواند بسیار حادثه آفرین باشد. عوامل متعددی موجب ایجاد مشکل در این قسمت خودرو میشوند، از جمله خم شدن محور، آسیب به بوش محور و میل گردان، خرابی سر پلوس، پارگی گردگیر و فرسوده شدن مفصلهای محور.
سیستم تعلیق
این سیستم وظیفه تعدیل ارتعاشات و ضربات در حین حرکت را بر عهده دارد و از آنجایی که به طور مداوم با این ضربات و همچنین ناهمواریهای جادهای در ارتباط است نسبت به فرسودگی و ایجاد سایر مشکلات، آسیب پذیر تر است. آسیب در این سیستم به صورت لرزشهای در خودرو حین رانندگی هم در سرعتهای بالا و هم در سرعتهای پایین همراه است و در ناهمواریهای جاده صداهای غیرعادی نیز شنیده خواهد شد. مشکلات سیستم تعلیق به دلایل مختلفی مانند فرسوده بودن یا خشک بودن کمک فنر ، تراز نبودن سیستم تعلیق و فرسودگی اجزای آن رخ خواهند داد. ساییده شدن اجزای این سیستم با ایجاد لرزش در زمان گاز دادن و ترمزگیری همراه خواهد بود.
سیستم ترمز
معمولا ارتعاشات خودرو در حین ترمزگیری مربوط به وجود مشکل در سیستم ترمز شامل روتور، دیسک و لنت است. علاوه بر این در صورت چسبیدن کولیس ترمز به دیسک، خودرو در سرعتهای بالا تکانهای شدیدی را تجربه خواهد کرد که این تکانها به ویژه در سمت فرمان مشاهده خواهند شد.
موتور خودرو
موتور به دلایل مختلفی ممکن است دچار آسیب شود، مانند شکستگی یا ترک خوردگی دسته ترمز، ایراد در فیلتر هوا، از کار افتادن شمعها، شکسته شدن پرههای فن رادیاتور، انسداد جریان ورودی/خروجی هوا، عدم تنظیم یا خرابی تسمه تایم و آسیب در شلنگ موتور. ارتعاشات موتور با صداهایی از سمت این قطعه نیز همراه است، ارتعاشاتی که هم در حین حرکت و هم در حالت ایستاده خودرو حس خواهند شد. مهمترین قطعهای که خرابی آن معمولا لرزشهای خودرو را منجر میشود دسته موتور است که وظیفه کنترل کردن تکانهای طبیعی موتور را بر عهده دارد.

سخن پایانی درباره لرزش خودرو
در این مقاله به بررسی عوامل مؤثر در ایجاد لرزش در خودرو حین حرکت و همینطور در حالت در جا پرداخته شد. هر چند که برخی از این مشکلات به آسانی قابل رفع هستند، برخی از آنها به ویژه در حین حرکت خودرو جدیتر هستند و ممکن است منجر به رخداد حوادث متعددی شوند. در صورت مواجه با این شرایط لازم است به کارشناس متخصص رجوع کنید تا مشکل هر چه زودتر رفع گردد و از بروز هر گونه صدمات جانی و مالی جلوگیری شود.