علت جوش آوردن خودرو چیست؟ در زمان جوش اوردن خودرو چکار کنیم؟

زمان جوش آوردن خودرو چکار کنیم؟ علت جوش آوردن خودرو چیست؟

جوش آوردن خودرو پدیده رایجی است که به ویژه در فصول گرم سال رخ می‌دهد و ممکن است به موتور خودرو آسیب برساند. بنابراین لازم است با اقدامات لازم در مواجه با این مشکل آشنا شوید تا از بروز صدمات و آسیب‌های احتمالی جلوگیری کنید. در این مقاله ابتدا با مفهوم جوش آوردن خودرو و دلایل رخداد آن آشنا می‌شویم و سپس اقدامات لازم جهت رفع این مشکل را بر می‌شمریم.


علت جوش آورن خودرو

در صورتی که سیستم خنک کننده خودرو عملکرد طبیعی خود را داشته باشد دمای آب موجود در آن از حد مشخصی بالاتر نمی‌رود. اما اگر به هر دلیلی نقصی در این سیستم وجود داشته باشد دمای آب بیش از اندازه افزایش یافته و موتور خودرو جوش می‌آورد. در این حالت افزایش فشار موجود در این سیستم و مسیر آب باعث خروج بخار از بخش‌های مختلف خودرو می شود. در این شرایط آمپر آب کلاستر روی H (Hot به معنی داغ) قرار گرفته و یا در خودروهای فاقد آمپر آب، چراغ هشدار دمای آب روشن می‌شود.


عمده دلایل جوش آوردن به تفکیک

قرارگیری خودرو در معرض تابش مستقیم در فصول گرم ممکن است جوش آوردن موتور را در پی داشته باشد. علاوه بر این عوامل دیگری نیز منتج به این پدیده می‌شوند که در ادامه آن‌ها را بر می‌شمریم.

1- عملکرد نادرست فن رادیاتور

فن رادیاتور به طور مستقیم در خنک نگه داشتن آب و موتور نقش دارد و خرابی آن منجر به جوش آوردن موتور می‌شود. در زمان بالا بودن آمپر این قطعه با عملکرد خود به سرعت دمای آب را تعدیل می‌کند و مانع از جوش آوردن موتور می‌شود.


2- روغن موتور

کاهش روغن موتور یا از بین رفتن خواص آن جوش آوردن خودرو را در پی دارد. به همین دلیل لازم است روغن موتور خودرو در زمان‌های مناسب تعویض شود و از متناسب بودن سطح آن اطمینان حاصل شود.


 3- فقدان ضد یخ /ضد جوش

ضد یخ و ضد جوش با عملکرد خود در شرایط مختلف از جوش آوردن موتور جلوگیری می‌کنند، بنابراین لازم است در زمان مناسب نسبت به تعویض آن‌ها اقدام شود.


4- انسداد جلو پنجره‌ای

دلیل جوش آوردن خودرو ممکن است مربوط به کثیف یا مسدود بودن محل خروج هوا یا جلو پنجره‌ای باشد که از خروج هوای گرم جلوگیری می‌کند.


5- مایع خنک کننده نامرغوب

مایع مورد استفاده در سیستم خنک کننده باید فاقد هر گونه نقصی باشد، همچنین لازم است حجم قابل قبولی از آن موجود باشد. در صورت نامرغوب بودن قادر به انجام عملکرد مناسب خود نخواهد بود و نیاز به تعویض دارد.


6- نشتی رادیاتور

عمر زیاد خودرو ممکن است فرسودگی و نشتی در بخش‌های مختلف رادیاتو را در پی داشته باشد که حجم آب رادیات را کاهش می‌دهد. همچنین وجود هر گونه آلودگی در مسیر آب عملکرد آن را مختل کرده و جوش آوردن خودرو را در پی خواهد داشت.


7- خرابی ترموستات

ترموستات با اندازه گیری دمای خودرو، آن را تنظیم کرده و در صورت هر گونه خرابی تنظیمات سریع دما مختل خواهد شد. در چنین شرایطی عملکرد سیستم خنک کننده تحت تأثیر قرار خواهد گرفت که به نوبه خود جوش آوردن موتور را به دنبال خواهد داشت.

علاوه بر این‌ها رانندگی طولانی در سربالایی، میزان نبودن باد تایرها، استفاده طولانی از دنده سنگین، خرابی در محافظ رادیاتور و عدم تنظیم دلکو می‌توانند از عوامل جوش آوردن موتور خودرو باشند.


hot

در زمان جوش آوردن خودرو چه کنیم؟

در صورتی که اقدامات مناسب در هنگام جوش آوردن خودرو صورت نگیرد آسیب های جدی به موتور و سایر قسمت ها وارد می شود که بار مالی بسیار زیادی را به دنبال دارد.

  • توقف رانندگی

در صورت جوش آوردن موتور و مشاهده خروج بخار در اولین فرصت لازم است خودرو متوقف شود. گاز دادن حین رانندگی با افزایش حرکت سیلندرها، دمای موتور را زیاد می‌کند. همچنین استفاده از دنده‌های سنگین‌تر نیز فشار به موتور را افزایش می‌دهد. در زمان جوش آوردن خودرو بهتر است با دنده آزاد، خودرو در محلی مناسب پارک شود.


  • خاموش نکردن خودرو

خاموش کردن خودرو در چنین شرایطی ممکن است صدمات متعددی برای خودرو در پی داشته باشد به این دلیل که حرکت آب در رایاتور متوقف گشته و سیستم خنک کننده نمی‌تواند به عملکرد خود ادامه دهد. علاوه بر این خاموش کردن ناگهانی خودرو در چنین شرایطی موجب چسبیدن رینگ به دیواره سیلندر و جام کردن موتور می‌شود که خسارات مالی سنگینی را در پی دارد.


  • باز نکردن درپوش رادیاتور

یکی از کارهای نادرست در چنین شرایطی باز کردن درپوش رادیاتور است زیرا در دمای بسیار بالای موتور، آب درون رادیاتور به درجه انفجار می‌رسد و با بازکردن درپوش آن، بخار متراکم و آب جوش با فشار زیاد امکان خروج می‌یابند که ممکن است خطرناک باشد. در چنین شرایطی بهتری است پارچه‌ای از جنس تنظیف روی درپوش قرار گیرد و در جهت خلاف عقربه‌های ساعت تاب داده شود.

 در این حالت از آنجایی که درپوش به طور کامل جدا نمی‌شود فضای مناسب و امنی برای خروج آب ایجاد می‌شود که احتمال بروز هر گونه آسیب جسمی به فرد را از بین می‌برد. در ادامه بهتر است با دقت زیاد مقداری آب خنک روی آن بریزید تا کاهش دمای آن سرعت یابد.


  •  آب نریختن روی موتور

هر چند که آب ریختن روی رادیاتور ممکن است مفید باشد، ریختن آب بر موتور ممکن است صدمات جدی ایجاد کند. دلیل امر حساس بودن چدن جداره موتور است که با تغییر دمای ناگهانی امکان ترک خوردگی در آن وجود دارد.



  • خاموش کردن کولر

از آنجایی کولر فشار زیادی وارد کرده و دمای موتور را افزایش می‌دهد در صورت روشن بودن بهتر است خاموش شود.


  • روشن کردن بخاری

با روشن کردن بخاری، فن موجود در سیستم، گرما را به لوله‌های واقع در سیستم بخاری و کابین منتقل کرده که از حرارت موتور می‌کاهد. ضمن اینکه برخلاف کولر، بخاری خودرو بار اضافی به موتور وارد نمی‌کند.

از آنجایی که در فصول گرم سال احتمال جوش آوردن موتور بیشتر است لازم است در چنین شرایطی از رانندگی در مسیرهای طولانی پر ترافیک جلوگیری شود. اما در صورت گیر کردن در ترافیک لازم است دنده خلاص شود و با وارد کردن فشار کم به پدال گاز نسبت به افزایش سرعت پمپ آب و سیستم خنک کننده اقدام شود.

 علاوه بر این ترمز کردن بیش از اندازه نیز افزایش دمای موتور را به دنبال دارد. یکی از اقدامات مفید در زمان جوش آوردن موتور پایین کشیدن شیشه‌های ماشین است تا از حرارت کلی خودرو کاسته شود. همچنین لازم است وجود هر گونه نشتی در سیستم خنک کننده و لوله‌ها بررسی شود تا در اسرع وقت اقدامات لازم جهت رفع آن‌ها صورت پذیرد.

علاوه بر این ممکن است در فصول سرد سال آمپر آب خودرو دچار نقص شود. اگر خودرو در سرما جوش بیاورد در نتیجه کاهش سطح مایع و کار نکردن فن سیستم است به همین دلیل لازم است بررسی‌های منظم جهت اطمینان از سلامت قطعات این سیستم صورت گیرد.


کلام آخر

سیستم خنک کننده خودرو با عملکرد خود از طریق کاهش دمای آب حرارت موتور را تعدیل می‌کند و مانع از جوش آوردن خودرو می‌شود. پدیده‌ای که ممکن است آسیب‌های جدی به سایر قطعات خودرو به ویژه موتور را در پی داشته باشد. علاوه بر این شناسایی عوامل دخیل در این رخداد در جهت پیشگیری از آن مؤثر است و آشنایی با اقدامات لازم در صورت جوش آوردن خوردو از خسارات مالی شدید و همچنین خسارات جانی جلوگیری می‌کند. در این مقاله با معرفی پدیده جوش آوردن خودرو، دلایل اثرگذار در آن را بررسی کردیم و بخشی از بایدها و نبایدها در مواجه با این رخداد را بر شمردیم. معاینه منظم خودرو و تأیید سلامت قطعات مختلف آن می‌تواند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند.


پست های اخیر

0 نظرات

پیامی بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند