علت ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو چیست؟

علت ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو چیست؟


علت ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو

یکی از سوالاتی که برای اکثر راننده‌ها وجود داشته، این‌ست که علت ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو چند ثانیه پس از روشن کردن ماشین چیست؟ روشن شدن خودرو در اول صبح و در چند ثانیه ابتدایی ممکن است با مشکلاتی مانند پرت پرت کردن یا گاز نخوردن همراه باشد. این شرایط علاوه بر آزاردهنده بودن به دلیل وجود مشکل در برخی قطعات خودرو روی می‌دهد که در این مقاله از مجله خودرو باماشین به طور جداگانه به بررسی دلایل این دو پدیده می‌پردازیم.

عوامل ریپ زدن خودرو پس از روشن شدن

پرت پرت کردن یا پت پت کردن که به آن ریپ زدن خودرو نیز گفته می‌شود، حالتی است که ماشین به سختی روشن شده و این روشن شدن همراه با لرزش‌ها و صداهایی باشد. البته این حالت تنها محدود به استارت اولیه خودرو نیست و در شرایط متعددی ممکن است رخ دهد. در ادامه برخی از عوامل ایجاد کننده این حالت را ذکر می‌کنیم.

ریپ زدن خودرو پس از روشن شدن

1. مشکل در مبدل کاتالیزوری

در صورتی که ریپ زدن خودرو با بوی ناخوشایندی مانند تخم مرغ گندیده همراه باشد در این قطعه مشکل وجود دارد. در حالت خرابی، این قطعه قادر نخواهد بود که عملیات سوزاندن هیدروکربن‌ها را به خوبی انجام داده و گوگرد آزاد شده از بین نمی‌رود. بوی ناخوشایند به این دلیل ایجاد می‌شود. همچنین در این حالت ممکن است چراغ چک نیز روشن گردد.

2. مشکل در حسگرهای اکسیژن

وظیفه این حسگرها اندازه گیری میزان غلظت گازهای خروجی محفظه احتراق و انتقال داده‌های حاصل به رایانه خودرو است تا با استفاده از آن‌ها میزان سوخت ورودی تعیین گردد. وجود آلودگی در این حسگرها این عمل را مختل کرده و امکان داشته منجر به پرت پرت کردن موتور و ریپ زدن خودرو شوند؛ در چنین شرایطی لازم است این حسگرها تعویض گردند.

3. ریپ زدن خودرو به خاطر نشتی در اگزوز

این مورد حالتی است که در آن منیفلد اگزوز دچار نشتی گشته و موتور با تولید صداهای زیاد، ریپ می‌زند. در این حالت چراغ چک روشن شده و اگزوز قادر به انجام عملکرد طبیعی خود نخواهد بود. در صورت وجود این مشکل حتما لازم است به تعمیرکار مراجعه شود، زیرا رانندگی در چنین شرایطی با تولید گازهای فرار با حرارت بالا به قطعات پلاستیکی خودرو آسیب رسانده و در مواردی ممکن بوده این گازها به کابین خودرو راه پیدا کنند و باعث آسیب‌های جانی بشود.

ریپ زدن خودرو به خاطر شمع

4. ایراد شمع‌های موتور

عامل دیگر ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو به مشکلات شمع برمی‌گردد! در صورت خرابی یا کثیف بودن، این قطعه قادر نخواهد بود عملکرد طبیعی خود که اشتعال سوخت است را به درستی انجام دهد و خودرو به پت پت کردن می‌افتد. بنابراین در صورت آلودگی یا خرابی لازم است شمع تمیز یا تعویض گردند.

بیشتر بخوانید: نشانه‌های خرابی شمع خودرو چیست؟

5. مشکلات بخش انژکتورها

اگر انژکتور به خوبی کار نکند، شاهد ریپ زدن ماشین خواهید بود. وظیفه این قطعات انتقال سوخت به سیلندرها و امکان پذیر کردن فرآیند احتراق است. ممکن بوده نازل‌های این انژکتور با گذشت زمان دچار آلودگی شوند و این پاشش سوخت به خوبی صورت نگیرد. در نتیجه خودرو در چنین شرایطی به پت پت کردن می‌افتد. معمولا با تمیز کردن انژکتورها این مشکل برطرف خواهد شد اما گاهی نیز این قطعه نیاز به تعویض دارد.

6. ایراد در در سیستم خلأ خودرو

شلنگ‌های خلأ خودرو مانند هر قطعه دیگری به مرور دچار فرسودگی می‌شوند که می‌تواند نشتی از آن‌ها را در پی داشته باشد. نتیجه این اتفاق تغییر غلظت مخلوط هوا-سوخت خواهد بود که بد کار کردن موتور یا ریپ زدن آن را به دنبال دارد.

7. مشکل در حسگر هوا

وظیفه این حسگر نیز اندازه‌گیری مقدار هوا و فرستادن اطلاعات آن به رایانه است تا مقدار مناسب سوخت بر این اساس تعیین شود. در صورت کثیفی این حسگرها عملکرد آن‌ها دچار اختلال گشته و خودرو به پت پت کردن خواهد افتاد.

چرا ماشین ریپ میزنه؟

دلایل دیگر ریپ زدن خودرو

از دیگر مشکلاتی که به طور مستقیم پرت پرت کردن خودرو پس از روشن شدن را ایجاد می‌کنند می‌توان به احتمال وجود رطوبت در درپوش دلکو، فیلترهای سوخته یا کهنه، آسیب در تسمه تایم و کویل اشاره کرد. در آب و هوای بارانی درپوش دلکو ممکن هست رطوبت بگیرد که ریپ زدن خودرو پس از روشن شدن را در پی دارد. بنابراین لازم است در چنین آب و هوایی خودرو در مکان سرپوشیده قرار گیرد. همچنین در صورت خرابی تسمه تایم نیز، خودرو نه تنها ریپ می‌زند که حتی ممکن است روشن نشود، پس در صورت رخ دادن این مشکل این قطعه باید عوض شود.

کویل ماشین نیز وظیفه تأمین جریان وایر را بر عهده داشته و خرابی آن منجر به پرت پرت کردن خودرو می‌شود. در نهایت فیلترهای خودرو هم به مرور زمان دچار آلودگی شده و قادر به انجام عملکرد صحیح خود نخواهند بود و در صورت عدم تعویض به موقع پرت پرت کردن ماشین را در پی خواهند داشت.

بیشتر بخوانید: چگونه بفهمیم تسمه‌های خودرو باید تعویض شوند؟

دلایل گاز نخوردن خودرو

گاز نخوردن خودرو چرا رخ می‌دهد؟

عواملی که منجر به ریپ زدن خودرو می‌شوند را نام بردیم؛ و حالا می‌بایست به دلایل گاز نخوردن خودرو بپردازیم. لازم به ذکر است که برخی از شرایطی که منجر به علت ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو می‌گردند، یکی بوده و نشان از اهمیت آن قسمت دارد. در کل، دلایل متعددی برای پدیده گاز نخوردن خودرو وجود دارد که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرفتگی سنسور هوا

ممکن است سنسورهای هوا دچار گرفتگی شده باشند که علی رغم فشار بر پدال گاز، خودرو شتاب نگیرد. دلیل این عمر ارسال اطلاعات نادرست به رایانه خودرو می‌باشد که منجر به نامتوازن شدن غلظت سوخت و هوا می‌شوند.

  • کاهش سطح روغن گیربکس و مشکل در کلاچ

سیال‌های موجود در خودرو مانند روغن گیربکس وظیفه روان کنندگی و انتقال نیرو را بر عهده دارند. در صورت کاهش سطح مایعات، نیروی لازم برای حرکت به چرخ‌ها منتقل نمی‌شود و خودرو شتاب نمی‌گیرد. مورد دیگر که گاز نخوردن خودرو را در پی دارد وجود اشکال در کلاچ خودرو است که هم در خودروهای اتومات و هم دستی رخ می‌دهد.

  • معیوب بودن شمع و سنسور اکسیژن

مشکل در شمع خودرو نیز با عدم اشتعال مناسب سوخت همراه خواهد بود که شتاب‌گیری مناسب خودرو را دچار اختلال می‌کند. همچنین در صورت خرابی سنسور اکسیژن اطلاعات به درستی به رایانه خودرو ارسال نمی‌شوند و نسبت مناسب هوا و سوخت بر هم می‌خورد و میزان سوخت مورد نظر در اختیار موتور قرار خواهد گرفت؛ نتیجه این اتفاق گاز نخوردن خودرو خواهد بود.

  • خرابی فیلتر بنزین

در صورت عدم تعویض به موقع فیلتر بنزین این قطعه به مرور دچار آلودگی گشته و شتاب نگرفتن خودرو را به دنبال خواهد داشت. این آلودگی موجب تغییر غلظت بنزین شده و اشتعال مناسب آن را مختل می‌کنند و بنابراین لازم است کیفیت و سلامت این قطعه به صورت دوره‌ای بررسی شود و در صورت نیاز فیلتر آلوده تعویض گردد.

علاوه بر این‌ها، مواردی چون عملکرد نادرست استِپِر موتور، وجود مشکل در کمپرس سیلندر، کیفیت پایین یا تمام شدن روغن موتور و وجود مشکل در پمپ بنزین خودرو نیز ممکن است با گاز نخوردن ماشین همراه بوده و شاهد ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو باشید.

خواندن این مقاله را از دست ندهید: علت زوزه کشیدن خودرو هنگام گاز دادن

سخن پایانی

در زمان روشن کردن خودرو، به ویژه در ابتدای صبح که چند از ساعت از خاموش بودن آن گذشته است، خودرو ممکن است دچار پرت پرت شده و یا به اندازه مورد انتظار گاز نخورد. هر یک از این پدیده‌های توانسته به دلایل مختلفی رخ دهد که برخی از این دلایل مشترک هستند، به عنوان مثال آلودگی فیلترها و آماده تعویض بودن آن‌ها. هدف از این مقاله بررسی این عوامل و معرفی دلایل مواجه با آن‌ها بود. شما نیز اگر نکته‌ای می‌دانید، آن را با ما و دیگر مخاطبان سایت به اشتراک بگذارید.

پست های اخیر

0 نظرات

پیامی بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند

برچسب ها