15 علت کم آوردن ماشین در سر بالایی

دلیل حرکت نکردن یا کند حرکت کردن خودرو در سربالایی چیست؟
حرکت در سربالایی مخصوصا سربالاییهای با شیب زیاد میتواند برای رانندگان مخصوصا رانندههای تازهکار با دشواریهایی همراه باشد. در این حالت فشار بیشتری به موتور خودرو وارد شده و خودروهای دارای موتورهای ضعیفتر احتمالا در چنین مسیرهایی دچار مشکل میشوند. نتیجه این امر حرکت کند و یا سخت خودرو است که میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد.
به صورت خلاصه علت کم آوردن ماشین در سر بالایی به کاهش قدرت موتور به دلیل فرسودگی قطعات، مشکلات در سیستم سوخترسانی مانند گرفتگی انژکتورها یا پمپ بنزین ضعیف، کاهش راندمان موتور به دلیل مسدود شدن فیلتر هوا یا فیلتر روغن، مشکلات در سیستم انتقال قدرت مانند خرابی گیربکس یا کلاچ، و همچنین کمبود فشار روغن موتور برمیگردد. علاوه بر این، خرابی سنسورها، نقص در سیستم احتراق، و استفاده از روغن موتور نامناسب نیز میتوانند در کم آوردن خودرو در سربالایی نقش داشته باشند. در نهایت، بار اضافی روی خودرو یا شیب تند سربالایی نیز میتواند این مشکل را تشدید کند. با مجله خودرو باماشین همراه شوید تا به صورت دقیقتر این عوامل را برررسی کنیم.

15 علت کم آوردن ماشین در سر بالایی
کند حرکت کردن خودرو در سر بالایی علاوه بر ایجاد مشکل در امر ترافیکی، لذت رانندگی در مسافت زیاد را از راننده خواهد گرفت. بنابراین توجه به عللی که باعث این امر میشود میتواند به شما در رفع این مشکل اساسی در خودرو کمک کند؛ اما سوال اینجاست که دلایل کم آوردن ماشین در سر بالایی چیست؟ در ادامه 15 مورد که اصلیترین دلایل این اتفاق هستند را بیان میکنیم.
1. خرابی فیلتر سوخت
یک فیلتر سوخت خراب امکان داشته دلیل اصلی حرکت کند خودرو در سربالایی باشد. وجود فیلترهای خراب، کثیف و یا دارای بوی بد، قادر نیست از ورود ناخالصیها به درون موتور جلوگیری کند و در نتیجه عملکرد موتور تحت شعاع آن قرار میگیرد. تعویض به موقع و منظم از مسدود شدن فیلتر توسط آلایندهها و رسوبات جلوگیری به عمل آورده و عملکرد بهتر موتور را در پی دارد.
2. گرفتگی اگزوز
سیستم اگزوز خودرو شامل صدا خفه کن و مبدل کاتالیزوری است که خرابی هر یک از آنها اثرات منفی بر عملکرد موتور دارند. مبدل کاتالیزوری موجب کاهش آلودگی و هوای کثیف میشود، به همین دلیل وجود ایراد در آن، عملکرد موتور در سربالاییها را دچار اختلال میکند. در صورت خرابی اگزوز نیز با ماندن هوای کثیف در مسیر آن، موتور دچار مشکل میشود و کم آوردن ماشین در سر بالایی رخ میدهد.
علاوه بر این گرفتگی لوله اگزوز نیز با حفظ هوای کثیف در موتور، توانایی آن در هنگام شتابگیری را دچار اختلال مینماید. در چنین حالتی خودرو در مسیرهای صاف و مستقیم عملکرد طبیعی خود را دارد و تنها در سربالاییها مشکل بروز میکند. برای رفع این مشکل لازم است که اگزوز و یا مسیر مسدود شده تمیز گردیده تا با خارج شدن هوای کثیف، موتور به عملکرد بهینه خود دست یابد.
3. شل شدن سیم گاز
در نتیجه شل بودن سیم گاز، دریچه ورودی گاز به موتور به طور کامل باز نمیشود و متعاقب آن هوای خوب وارد سیلندرها نخواهد گشت. این مشکل عملکرد موتور را مختل میکند و برای رفع آن باید سیم گاز خودرو مورد بررسی قرار گیرد و از اتصال مناسب آن اطمینان حاصل شود تا کم آوردن ماشین در سر بالایی پیش نیاید.

4. کم آوردن ماشین در سر بالایی به علت مشکل در فیلتر هوا
وجود مشکل در فیلتر هوا نیز باعث کم آوردن ماشین در سر بالایی به هنگام رانندگی میشود. وظیفه فیلتر هوا جلوگیری از ورود آلودگیها و ناخالصیها به درون موتور است که در صورت عدم فعالیت مناسب آن عملکرد موتور تحت تأثیر قرار میگیرد. فیلتر هوا به مرور زمان دچار فرسودگی شده و در مواردی ممکن است مسیر ورود هوا را مسدود نموده که نتیجه آن فشار بیشتر به موتور میباشد. بنابراین نیاز است که نسبت به تعویض این قطعه در صورت آلودگی و کثیفی اقدام شود تا هوای سالم و خالص اجازه ورود به موتور خودرو را پیدا کند.
5. کویلهای جرقهزنی
این قطعه وظیفه تبدیل ولتاژ پایین باتری به ولتاژ بالا را بر عهده دارد و با گذشت زمان و از دست دادن عایق خود، فرسوده گردیده که در این زمان احتمال رخ دادن آتشسوزی ناقص را فراهم کرده و با کند شدن سرعت در سربالایی خود را نشان میدهد.
6. کند حرکت کردن خودرو در سربالایی با نشت خلأ
نشت خلأ در خودرو نیز میتواند باعث کند حرکت کردن آن در سربالایی شود. این نشت، که معمولاً در شلنگها و اتصالات سیستم مکش هوا رخ میدهد، باعث ورود هوای اضافی به موتور و همینطور داخل منیفلد میشود. این هوای اضافی، مخلوط سوخت و هوا را بر هم زده و احتراق ناقص یا ضعیفی ایجاد میکند. در نتیجه، قدرت موتور کاهش یافته و خودرو در سربالاییها با مشکل مواجه میشود. علاوه بر این، نشت خلأ میتواند باعث ناپایداری دور موتور در حالت درجا، افزایش مصرف سوخت و روشن شدن چراغ چک موتور نیز بشود. با استفاده از تست دود، احتمال نشتی خلأ قابل بررسی است.
خواندن این مقاله را از دست ندهید: علت دمای بالای موتور چیست؟

7. خرابی سوپاپ
سوپاپ یا رینگ پیستون در قسمت بالایی پیستون قرار دارد و به مرور دچار فرسایش میشود. در صورت ایراد در سوپاپ، سوخت و هوا به پایین سیلندر نفوذ میکنند که متعاقب آن جرقه موتور به خوبی صورت نمیگیرد. برای رفع این مشکل لازم است در اسرع وقت سوپاپها تعمیر شوند تا مشکل گاز نخوردن خودرو برطرف شود.
8. شمعهای خودرو ایراد پیدا کردهاند
شمع خودرو بخش مهمی از ساختار خودرو به شمار رفته و یک علت کم آوردن ماشین در سر بالایی همین قطعه میباشد. شمع خودرو وظیفه تولید جرقه مورد نیاز فرآیند احتراق را برعهده دارد و هرگونه مشکل در آن عملکرد موتور را تحت شعاع قرار میدهد. در این حالت احتراق در داخل موتور به صورت ناقص صورت میگیرد و برق مورد نیاز خودرو تأمین نمیشود که برای رفع این مشکل حتما باید شمع ها تعویض گردند. در باماشین میتوانید نشانه های خرابی شمع موتور خودرو را به صورت کامل بخوانید.
9. گرفتگی انژکتورهای سوخت
این قطعات قبل از محفظه احتراق قرار گرفتهاند و با پخش کردن سوخت نقش مهمی در سیستم سوخت رسانی ایفاء میکنند. استفاده طولانی مدت و یا کیفیت پایین این قطعه احتمال بروز مشکل را ایجاد میکند که نتیجه آن کاهش سوخت رسانی است. این مشکل اغلب در شرایطی رخ می دهد که فیلتر سوخت قادر به جمع آوری آلایندهها در سوخت نخواهد بود که مسدود شدن انژکتور را در پی خواهد داشت. در صورت انسداد کامل انژکتورها هیچ سوختی به محفظه احتراق نخواهد رسید و شتاب گیری خودرو دچار اختلال میشود.

10. گرم شدن بیش از حد موتور
داغ کردن موتور که ناشی از فشار زیاد بر آن و یا مشکل در برخی قطعات آن است میتواند منجر به کم آوردن خودرو در سربالاییها شود. حرارت بیش از اندازه به موتور آسیب میزند و قدرت آن را کاهش میدهد.
11. خرابی پمپ سوخت
ورود هر گونه رسوبات و آلودگیها در پمپ سوخت به طور مستقیم عملکرد موتور خودرو را تحت شعاع قرار میدهد که این موضوع اهمیت سرویس به موقع خودرو و بررسی وجود هر گونه مشکل در قطعات آن را نشان میدهد.
12. کم آوردن ماشین در سربالایی به خاطر شرایط محیطی
زمانی که هوا گرم است فشار زیادی را به موتور تحمیل میکند و حرکت در سربالایی نیز بر این فشار میافزاید و بنابراین قدرت موتور کاهش مییابد. روشن بودن تهویه هوای خودرو در چنین شرایطی مشکل را دو چندان میکند.

13. به دلیل خراب بودن سنسور موقعیت یاب
سنسور موقعیت یاب میل بادامک با بهینه کردن زمان باز و بسته شدن سوپاپها در راندمان خودرو تأثیر مثبتی دارد. وظیفه این سنسور اندازهگیری مداوم سرعت چرخیدن میل بادامک و انتقال آن به کامپیوتر خودرو است که بر این اساس بهترین زمان جرقه زنی و تزریق سوخت به سیلندرها تعیین میشود. خرابی این سنسور تأثیر منفی بر عملکرد خودرو خواهد داشت، مشکلی هنگام حرکت در سربالایی پررنگتر خواهد بود.
14. فشار کم در سیلندرها
فشار قابل قبول در سیلندرها باعث عملکرد بهتر موتور در شرایط رانندگی در مسیرهای شیبدار میشود. این فشار نتیجه تراکم بالای سوخت و هوا در محفظه احتراق خودرو است که در صورت کاستن از آن قدرت موتور نیز کاهش مییابد. مواردی همچون سوختن واشر سر سیلندر، نشتی روغن و آب به درون محفظه تراکم، باعث بروز اختلال در فشار سیلندر خواهد شد.
15. اشکال در سنسور اکسیژن
مورد آخر از 15 علت کم آوردن ماشین در سر بالایی، سنسور اکسیژن است. در صورت خرابی این سنسور اطلاعات به درستی به کامپیوتر خودرو منتقل نمیشوند و بنابراین تنظیم مخلوط هوا و سوخت دچار اختلال میشود، نتیجه این امر کاهش راندمان موتور خودرو خواهد بود.
بیشتر بخوانید: علت ریپ زدن و گاز نخوردن خودرو
سخن آخر
باید به این نکته توجه داشت که در شرایط کند شدن حرکت خودرو در سربالاییها فشار دادن بیش از حد پدال گاز تغییری در وضعیت ایجاد نخواهد کرد، چرا که دلایل ایجاد این مشکل همچنان برطرف نشدهاند. در این مواقع بهتر است از دندههای سنگینتر استفاده شود تا از خاموش شدن خودرو جلوگیری شود. سرویس به موقع و منظم خودرو و بررسی سلامت قطعات مختلف آن مانع بروز چنین مشکلاتی شده و خطرات و صدمات ناشی از آن را از بین میبرد.