علت زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن چیست؟

علت زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن چیست؟


زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن

علت زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن

شنیدن انواع صداهای ناهنجار در موقعیت‌های مختلف رانندگی تجربه ناخوشایند هست که برای اغلب رانندگان ایجاد شده است. این صداها معمولا بی‌دلیل هستند اما در مواردی نیز بیانگر مشکلات جدی در خودرو بوده که لازم است به آن‌ها توجه شود و جهت رفع آن‌ها اقدامات لازم صورت گیرد. یکی از این صداهای آزاددهنده زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن می‌باشد که نشان‌دهنده وجود مشکلی در سیستم مکانیکی خودرو است.

صدای زوزه کشیدن خودرو در زمان شتاب‌گیری می‌تواند نشان از خرابی در گیربکس باشد که به دلیل فرسودگی دنده‌ها یا کمبود روغن گیربکس رخ می‌دهد. کمبود روغن یا آسیب‌دیدگی دنده‌های دیفرانسیل نیز می‌تواند باعث ایجاد صدای زوزه شود، به ویژه هنگام چرخش یا افزایش سرعت. زوزه کشیدن ماشین در هنگام گاز دادن به دلیل کشیدگی و یا فرسودگی تسمه‌ها و پولی‌های فرسوده هم اتفاق می‌افتد. بلبرینگ‌های فرسوده یا ناکافی بودن گریس در آن‌ها و خرابی یا نقص در سیستم فرمان هیدرولیک نیز می‌توانند صدای زوزه ایجاد کنند.

در باماشین می‌خواهیم بپردازیم به اینکه علت سوت کشیدن خودرو هنگام گاز دادن و افزایش سرعت چیست؟ و آن را بررسی کنیم؛ با ما همراه شوید.

صدای زوزه از خودرو و یافتن منشا آن

انواع صدای زوزه از خودرو و یافتن منشأ آن

جالب است بدانید که یافتن منشأ انواع صداهای ناهنجار خودرو کار دشواری نیست. معمولا رانندگانی که برای مدت زیادی یک وسیله نقلیه را در اختیار دارند به انواع صداهای معمول آن عادت می‌کنند، به همین دلیل قادر خواهند بود هر گونه صدای غیرطبیعی را تشخیص دهند.

به عنوان مثال زمانی که با دور زدن صدای زوزه شنیده شود به معنای آسیب به سیستم فرمان برقی ماشین است. در این حالت شل‌شدگی و یا آسیب به تسمه فرمان باید مورد بررسی قرار گیرد و چنانچه مشکلی وجود داشته باشد نسبت به تعمیر یا تعویض قطعه اقدام گردد. اگر ایراد از تسمه فرمان بدون باشد مشکل احتمالا از نشتی مایع در سیستم فرمان و یا حتی در گیربکس است.

گاهی اوقات نیز ممکن است صدای زوزه کشیدن در زمان در جا زدن خودرو شنیده شود، یعنی زمانی که خودرو روشن اما ثابت است. دلیل این امر می‌تواند کاهش روغن موتور، نشتی آن و گیر کردن سوپاپ باشد که همه این موارد نیازمند بررسی هستند. مورد دیگر صدای زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن است که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

صدای زوزه کشیدن در زمان گاز دادن

پدال گاز یکی از قطعات خودرو است که از طریق اهرم‌هایی اثر خود را اعمال می‌کند. با فشار دادن این پدال هوا و سوخت ورودی به موتور افزایش یافته و در نتیجه دور موتور بالا می‌رود. طراحی خودرو به شیوه‌ای صورت گرفته که در چنین شرایطی لرزش‌ها و تکان‌های بی مورد به کابین سرنشینان منتقل نشود. به عنوان مثال آکوستیک کردن کابین خودرو، طولانی‌تر ساختن لوله اگزوز، قرارگیری لاستیک بین اجزای فلزی و در ارتباط با هم، قیر اندود کردن بدنه زیرین خودرو، جایگزین کردن نیروی الکتریکی به جای نیروی مکانیکی جهت چرخش پروانه و فن و ... باعث رخ دادن این مسئله و همچنین سفت شدن پدال ترمز می‌گردند.

مشکلات و معایب پدال گاز انواع مختلفی دارد و هر کدام در شرایط مختلف باعث بروز مشکلاتی گردیده که در عملکرد صحیح خودرو تاثیر می‌گذارد. برخی از علل اصلی این مشکل به شرح زیر می‌باشد:

5 دلیل زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن

  1. آسیب دیدگی یاتاقان میل لنگ موتور
  2. ایراد در سیستم تعلیق خودرو
  3. وجود مشکل در سیستم گیربکس
  4. کافی نبودن میزان سوخت
  5. بلبرینگ‌های فرسوده

آسیب دیدگی یاتاقان میل لنگ موتور

آسیب دیدگی یاتاقان میل لنگ موتور

زمانی که با فشار پدال در دور موتوری خاص هم در حین حرکت و هم در جا صدای تق تق به گوش برسد نشانگر آسیب دیدگی یاتاقان‌های میل لنگ موتور است که خود می‌تواند ناشی از دمای بالای روغن، نبودن روغن کافی در موتور و یا نرسیدن روغن به قطعات خودرو باشد. در حالتی که با فشار دادن پدال صدای چلق چلق شنیده شود مشکل می‌تواند از فیلتر سوپاپ، گاید و یا میل سوپاپ باشد. همچنین امکان داشته در حین حرکت با فشار دادن پدال صدای تق تق به گوش رسیده و با برداشتن فشار از روی پدال و کم کردن سرعت این صدا از بین برود. در چنین حالتی احتمالا مشکل از هوزینگ و یا دنده پینیون شفت گیربکس می‌باشد که نیاز به تعمیر و تعویض دارند.

صدا از سیستم تعلیق خودرو

صدا به دلیل ایراد در سیستم تعلیق

در مواردی هم امکان داشته با فشار به پدال در حالت روشن (چه در جا و چه حین حرکت) صدای تقه مانند به گوش برسد که اگر این اتفاق با انحراف خودرو به جهات راست و چپ همراه باشد نشانگر اشکال در سیستم تعلیق ماشین است. در حالتی که فشار دادن پدال گاز با لرزش و صدا به صورت همزمان همراه باشد احتمالا آسیبی به یکی از اجزای لاستیکی اگزوز و یا موتور وارد شده است و شاهد زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن خواهید بود. برای اطلاع از ساختار تعلیق، بررسی سیستم جلوبندی ماشین را بخوانید.

وجود مشکل در سیستم گیربکس

مورد دیگر اینکه در صورتی که در زمان گاز دادن صدای مانند زوزه به گوش برسد بیانگر ایراد در گیربکس ماشین است. گیربکس (gearbox) یا جعبه دهنده از یک منبع نیرو و یک سیستم انتقال قدرت تشکیل شده که توان را از موتور به محور منتقل می‌کند و از محموعه‌ای از دنده‌ها جهت تبدیل سرعت و دور موتور از یک منبع چرخان استفاده می‌کند. گیربکس خودروهای سواری از 4 تا 5 دنده برای حرکت رو به جلو و یک دنده به منظور حرکت رو به عقب یا بی‌طرف تشکیل شده است. در خودروهای نسل جدیدتر تعداد این دنده‌ها به شش تا هفت عدد می‌رسد.

مشکلات متعدد گیربکس و سایر قطعات مرتبط می‌تواند زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن را در پی داشته باشد که به طور مستقیم انتقال قدرت را تحت تأثیر قرار می‌دهند. روغن موجود در جعبه دنده می‌بایست سطح مناسبی داشته باشد و در صورت ناکافی بودن یا آلودگی آن انتقال قدرت دچار اختلال می‌شود. ایراد در کلاچ خودرو نیز می‌تواند صدای ناهنجار زوزه را حین گاز دادن و تعویض دنده به دنبال داشته باشد. جلوگیرهای حاضر در سیستم انتقال قدرت در صورت خرابی و یا گیر کردن هم باعث مشکلات متعددی در دنده ایجاد خواهند گشت.

همچنین آسیب فیزیکی به دنده‌ها و اجزای آن مانند ترمزهای دنده که آن‌ها را نیازمند تعویض یا تعمیر می‌نماید هم، این امکان را داشته که دلیل دیگر بروز مشکل باشند. از طرف دیگر اختلال در سیستم‌های هیدرولیک و الکتریکی خودرو نیز می‌تواند سیستم انتقال قدرت را دچار اشکال کنند.

زوزه کشیدن خودرو به دلیل گیربکس

سوخت علت زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن

در کنار موارد بالا که در خصوص زوزه کشیدن خودرو در هنگام گاز دادن بیان کردیم، نبود سوخت کافی در ماشین نیز موجب شنیده شدن صدای زوزه مانند خواهد گشت چرا که باعث فشار شده و اختلال در سیستم تزریق سوخت خودرو را شکل می‌دهد. توصیه می‌شود که قبل از اینکه بنزین و یا گاز خودرو تمام شود، آن را پر کرده تا با مشکلات بسیاری که باعث هزینه‌های بالا نیز می‌گردند، مواجه نگردید.

زوزه کشیدن ماشین به خاطر بلبرینگ‌های فرسوده

بلبرینگ‌های چرخ که در کارکرد روان و درست چرخ‌ها نقش کلیدی دارند، هنگامی که فرسوده یا آسیب‌دیده می‌شوند، می‌توانند باعث ایجاد صداهای غیرعادی مانند زوزه کشیدن شوند. دلایل این صدا البته متفاوت می‌باشد. به عنوان مثال با گذشت زمان و در اثر استفاده مداوم، سطح بلبرینگ‌ها دچار سایش می‌شود. وقتی سطح صاف و صیقلی بلبرینگ‌ها ساییده گردد، اصطکاک بین قطعات افزایش می‌یابد که در نهایت منجر به ایجاد صدای زوزه خواهد شد. از سویی، بلبرینگ‌ها دارای قسمت‌های نگهدارنده غلتک یا ساچمه‌ها هستند. اگر این قسمت‌ها آسیب ببینند یا تحت فشار بیش از حد قرار بگیرند، می‌توانند باعث ایجاد ناهماهنگی و صداهای غیرعادی شوند.

همچنین این قطعه از ساختار اتومبیل، نیازمند وجود یک لایه روغن یا گریس برای کاهش اصطکاک و سایش بوده و اگر با کمبود ماده روان‌کننده روبه‌رو گردد، اصطکاک بالا رفته و صدای زوزه ایجاد می‌شود. ترک خوردن یا خراب شدن غلتک‌ها یا ساچمه‌های داخلی بلبرینگ هم می‌تواند باعث ایجاد صدای زوزه در هنگام حرکت و شتاب گردیده، چرا که مانع حرکت صاف و هماهنگ آن‌ها می‌شود.

سایر علل صدای زوزه خودرو

سایر علل صدای زوزه خودرو

مورد دیگر در مورد زوزه کشیدن ماشین هنگام شتاب گرفتن، اختلال در سیستم تعلیق خودرو و به خصوص آسیب محورها و تراشه‌های آن است که می‌تواند منجر به تولید صدای زوزه مانند شود. همچنین اگر سیستم تعویض هوا خودرو دچار ایراد باشد اثر خود را به صورت منفی در عملکرد موتور نشان خواهد داد. این امکان وجود دارد در مواردی شنیده شدن صدای زوزه در حین گاز دادن ناشی از آسیب یاتاقان‌های دینام، فرسوده بودن پمپ آب، شکستگی پیستون یا عملکرد نامناسب کمپرسور AC هم باشد.

در صورت مواجه با این مشکل در زمان فشار دادن پدال گاز از طریق راه‌حل‌هایی می‌توان آن را حل نمود. بررسی سطح تمام مایعات خودرو و اطمینان حاصل کردن از تمیزی آن‌ها، سفت کردن و یا تعویض تسمه می‌تواند به حل این مسئله کمک کند. کاهش سطح هر یک از این مایعات بیانگر وجود نشتی در سیستم خودرو می‌باشد؛ هر چند که بهترین راه حل مراجعه به تعمیرکار و فرد متخصص است تا به صورت دقیق مشکل تشخیص و رفع گردد.

سخن آخر

توجه به ایرادات و مشکلات احتمالی خودرو علاوه بر داشتن صرفه مادی در حفظ امنیت و سلامت افراد جامعه، چه در حالت سواره و چه پیاده اثر مثبتی دارد. در این مطلب سعی شد تا در مورد یکی از این مشکلات یعنی صدای ناخوشایند زوزه کشیدن در زمان گاز دادن صحبت شود. دلایل ایجاد این مشکل مورد بررسی قرار گرفت و راه‌ حل‌هایی جهت رفع آن ارائه شد. از اینکه این مقاله را در وب‌سایت باماشین دنبال کردید، سپاسگزاریم.

مقالات زیر را نیز از دست ندهید.

** نشانه‌های خرابی شمع خودرو

** چگونه بفهمیم ماشین یاتاقان زده؟

** علت لگد زدن خودرو در زمان تعویض دنده

پست های اخیر

1 نظرات

  • Avatar

    سعید 1403/10/14

    ممنون از مقاله‌تون. مشکل از انژکتور خودرو هم میتونه باعث زوزه کشیدن در سرعت بالا و یا زمان گاز دادن بشه و برای من رخ داده

    پاسخ دادن
  • Avatar

    سئو 1403/10/17

    <p class="ql-direction-rtl ql-align-right">سلام و درود. ممنون از حضور و نظرتون.</p>

پیامی بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند