علائم خرابی واشر گلویی اگزوز و زمان تعویض آن

در تازهترین مقاله مجله خودرو باماشین میخواهیم به علائم خرابی واشر گلویی اگزوز و زمان تعویض آن پرداخته تا با این قطعه که کمتر مورد توجه قرار میگیرد، آشنا شویم و به این سوال پاسخ دهیم که زمان تعویض گلویی اگزوز چه زمانی است؟
اگزوز خودرو وظیفه خروج مواد آلاینده به خارج از خودرو را بر عهده داد. در این میان واشر گلویی اگزوز جزئی حیاتی در این سیستم است که با هدایت این مواد آلوده و خطرناک در مسیر درست نقش مهم خود را ایفاء میکند. شناخت علائم وجود مشکل در این قطعه و تعویض به موقع آن علاوه بر جلوگیری از وارد شدن هر گونه صدمه به سایر قطعات خودرو، آلودگیهای محیط زیستی را نیز میکاهد. این محتوا که درباره عملکرد اگزوز، به ویژه واشر اگزوز است را از دست ندهید.
نحوه عملکرد اگزوز خودرو
اگزوز قطعهای ضروری در خودرو است که وظیفه خارج کردن محصولات ناشی از واکنشهای شیمیایی داخل سیلندر را بر عهده دارد. در صورت عدم وجود اگزوز این مواد تولید شده راهی به خروج نمییابند و امکان وقوع انفجار وجود دارد. علاوه بر این اگزوز وظیفه کاهش آلودگیها، دما و صدا را به عهده دارد. اگزوز به طور کلی از 5 بخش تشکیل شده است: منیفلد خروجی، لولههای رابط، لوله اگزوز، منبع یا انباره اگزوز و لوله پخش کننده دود.
منیفلد خروجی که به آن منیفلد هوا نیز گفته میشود، دود و گازهای تولید شده در سیلندرها را به سمت لولههای اگزوز هدایت میکند. لولههای رابط بخشهای مختلف اگزوز مانند منیفلد، انباره و سر اگزوز را بهم متصل میکنند. انباره اگزوز وظیفه کاهش صدای حاصل از احتراق را بر عهده دارد. در داخل این بخش مجموعهای از لولههای سوراخدار وجود دارد که با انعکاس امواج صدای تولید شده در موتور مقدار صدای خروجی را کاهش میدهند.
احتراق در سیلندرها گازهای سمی مانند مونواکسید کربن، هیدروکربنها و اکسیدهای نیتروژن به عنوان محصول جانبی تولید میکند. این گازها موجب آلوده شده هوا میشوند و برای رفع آنها از قطعه دیگری به نام کاتالیست استفاده میشود. کاتالیست با تبدیل این گازهای سمی به گازهایی بیخطرتر میزان این گازهای خطرناک را کاهش میدهند. این قطعه بعد از منیفلد قرار دارد و به عنوان یک فیلتر در دمایی حدود 800 درجه سانتی گراد عمل میکند. تمام گازهای تولید شده حاصل از احتراق که دارای فشار و دمای بسیار زیادی هستند، در نهایت بعد از عبور از منیفلد، لولههای رابط و انباره به لوله پخش کننده میرسند و از طریق آن از اگزوز (و خودرو) خارج میشوند.

واشر گلویی اگزوز چیست؟
یک واشر فلزی، دایرهای شکل و دارای دو حفره در دو طرف جهت اتصال است که بین منیفلد و کاتالیست ارتباط برقرار مینماید. علاوه بر ایجاد این اتصال، واشر گلویی در کاهش صداهای تولید شده در اگزوز نیز نقش دارد و دلیل فلزی بودن آن ارتباط مستقیم با کاتالیست و گازهای داغ خارج شده از موتور است که هر دو مورد حرارت زیادی را تجربه میکنند. جنس فلزی این قطعه میزان مقاومت آن در برابر حرارتهای بالا را افزایش میدهد و عملکرد آن را امکان پذیر میسازد.
واشر گلویی ساختاری مشبک دارد که در آن سیمهای فولادی در کنار هم قرار گرفتهاند و جهت تقویت استحکام آن در برابر حرارت، به این حفرههای شبکه، گرافیت و سرب نیز افزوده میشود که حضور این مواد نرمی ساختار واشر و آسیبپذیری آن در برابر ضربات را در پی دارد. در صورت شکستگی یا ایراد در این قطعه گازهای خروجی به جای ورود به کاتالیست امکان داشته از مسیرهای دیگری خارج شوند که این اتفاق با ایجاد بوی نامطبوع و همچنین امکان آسیب به سایر قطعات در اثر حرارت بالا همراه خواهد بود.

علائم خرابی واشر گلویی اگزوز
واشر گلویی در خودروهای انژکتوری موجود است و در خودروهای کاربراتوری مشاهده نمیشود. آسیب در این قطعه علاوه بر تحت شعاع قرار دادن عملکرد موتور خودرو، به ایجاد سر و صداهای زیاد نیز منجر خواهد شد. شنیده شدن این صداها اولین نشانه خرابی واشر گلویی است و به محض مواجه با آن لازم است سلامت این قطعه مورد بررسی قرار گیرد. با گذشت زمان و سایر عوامل این قطعه ممکن بوده که دچار آسیب و ساییدگی، خوردگی و یا حتی له شدگی گردد.
تغییرات دمایی مکرر (گرم و سرد شدن)، ترک خوردگی و یا خم شدگی در واشر گلویی را به دنبال دارد که در نتیجه آن مسیر گازهای آلاینده تغییر خواهد کرد و وارد کاتالیست نخواهند شد. خروج این گاز از سایر بخشهای اگزوز احتمال آسیب دیدگی و داغ شدگی سایر قطعات خودرو را بالا میبرد. همچنین تردد بیش از حد در مسیرهای دارای پستی و بلندی زیاد، احتمال ضربه به این قطعه و شکستن آن را افزایش میدهد. علائم خرابی واشر گلویی اگزوز را به صورت کامل در ادامه میخوانید.

شنیده شدن صداهای غیرعادی
در صورت خرابی واشر اگزوز با روشن شدن خودرو و یا دورهای پایین صداهای غرغر مانندی از زیر خودرو به گوش خواهد رسید که در دورهای بالاتر بر میزان این صداها افزوده میشود.
بالا رفتن مصرف سوخت
در نتیجه نشت گاز، بخشی از آنها وارد موتور میشوند که این پدیده افزایش مصرف سوخت موتور را به دنبال خواهد داشت و یکی از علائم خراب شدن واشر گلویی اگزوز خواهید بود.
استشمام بوی نامطبوع
خرابی واشر گلویی نشت گاز به داخل اتاق خودرو را در پی دارد که علاوه بر تولید بوی ناخوشایند ممکن است مشکلات تنفسی برای سرنشینان خودرو ایجاد کند.

کم شدن توان موتور با خرابی واشر اگزوز
نشت گازها به دلیل عملکرد نادرست واشر گلویی موجب وارد شدن فشار بیشتر به موتور خودرو میشود که کاهش توان و قدرت آن را در پی دارد.
حرارت بالای موتور
از آنجایی که گازهای نشت پیدا کرده دارای حرارت بالایی هستند ورود آنها به موتور با افزایش دمای آن همراه خواهد بود که به مرور کاهش عمر موتور را در پی داشته و واشر گلویی اگزوز خراب شده است.
"مشاهده هر کدام از این علائم بیانگر خرابی و فرا رسیدن زمان تعویض واشر گلویی اگزوز است."
واشر گلویی قطعه ساده و کوچکی است که در صورت آسیب احتمال تعمیر آن وجود ندارد و لازم است حتما تعویض شود. تعویض این قطعه کار سادهای است و به خوبی با سایر قطعات اگزوز هماهنگ میشود و از طریق دو حفره خود با منیفلد و کاتالیست اتصال محکم برقرار میکند. دو پیچ فنری واقع در آن با فشار آزاد میشوند و پس از آن دوباره به حالت قبلی خود باز میگردند. توجه به این نکته ضروری است که واشر گلویی حتما در زمان سرد بودن خودرو (و اگزوز) باید تعویض گردیده تا از بروز هرگونه مشکل جلوگیری به عمل آید. در نظر داشته باشید که زمان تعویض این قطعه بستگی به میزان خرابی و فرسودگی داشته و نمیتوان زمان دقیق و یا کارکرد خاصی را بیان کرد.

کلام آخر
در این مقاله از مجله خودرو به معرفی واشر گلویی اگزوز و نشانهها حاصل از خرابی آن اشاره شد. این قطعه نقش مهمی در انتقال گازهای آلاینده خارج شده از موتور و انتقال آن به سایر بخشهای اگزوز و همچنین کاهش صداهای حاصل ایفاء میکند. از جمله نشانههای آسیب به این قطعه شنیده شدن صداهای آزاردهنده، بوی نامطبوع، افزایش حرارت و مصرف سوخت موتور و کاهش قدرت آن است که برای رفع این مشکلات لازم است واشر گلویی تعویض شود.
سوالات متداول
علائم خرابی واشر گلویی اگزوز در اکثر مواقع شامل صدای بلند و غیرعادی از اگزوز (مانند تقتق یا فیشفیش)، بوی نامطبوع دود اگزوز داخل کابین، کاهش راندمان سوخت، افت شتاب خودرو و مشاهده دوده یا جرم در اطراف محل اتصال منیفولد اگزوز به لوله اگزوز است. در برخی موارد، روشن شدن چراغ چک موتور نیز ممکن است به دلیل نشت گازهای اگزوز و تاثیر آن بر سنسورهای اکسیژن رخ دهد.
عوامل اصلی خرابی واشر اگزوز شامل فرسودگی و ترکخوردگی به مرور زمان در اثر حرارت و ارتعاشات، نصب نادرست واشر که باعث آببندی نامناسب میگردد، خوردگی ناشی از تماس با رطوبت و نمک، و شل شدن اتصالات که منجر به نشت گازها گردیده، هستند.
زمان دقیقی برای تعویض واشر گلویی اگزوز وجود ندارد و بستگی به میزان خرابی و فرسودگی آن دارد. اما به طور کلی، توصیه میشود در صورت مشاهده هر یک از علائم، به یک تعمیرکار بروید و نسبت به بررسی و تعویض آن اقدام کنید.