علت روشن نشدن خودرو در صبح چیست؟

روشن نشدن خودرو یا دیر روشن شدن آن در هنگام صبح یکی از مشکلات آزاردهندهای است که ممکن است برای هر رانندهای پیش آمده باشد. این مشکل میتواند دلایل متعددی داشته باشد که مهمترین علت روشن نشدن خودرو در صبح، به احتمال زیاد وجود ایراد در باتری خودرو است.
اگر برای شما هم این مشکل رخ داده و میخواهید دلایل مختلف روشن نشدن ماشین در صبح را بدانید، این مقاله میتواند مفید باشد چراکه صفر تا ۱۰۰ علل این اتفاق را بیان کرده و راهحلهایی نیز جهت جلوگیری از روشن نشدن خودرو ذکر شده است.
دلایل روشن نشدن خودرو در صبح
صبح یک روز کاری از خانه خود خارج شده و میخواهید خودرو را روشن کنید، اما روشن نمیشود! این میتواند مسئلهای باشد که روز ناخوشایندی را رقم بزند. از خود میپرسید که علت استارت نخوردن ماشین چیست و چرا روشن نمیشود؟ از دلایل اصلی روشن نشدن خودرو در صبح میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روشن نشدن خودرو در صبح به دلیل باتری
وجود رسوبات حاصل از فعل و انفعالات شیمیایی بر باتری ممکن است اتصالات موجود در ترمینالهای باتری را ضعیف کند و موجب کاهش طول عمر این قطعه حیاتی شود. این رسوبات به شکل پودرهای سفید رنگی از سولفات سرب مشاهده خواهند شد. علاوه بر این امکان داشته باتری ضعیف یا خالی باشد که در این حالتها خودرو یا استارت نمیخورد و یا استارت آن ضعیف خواهد بود. این مشکل به طور ویژه در زمان روشن ماندن سهوی برخی قطعات الکترونیکی خودرو در طول شب رخ خواهد داد. هر چه عمر خودرو بیشتر باشد احتمال رخ دادن این مشکلات برای باتری نیز بیشتر خواهد بود. در صورت خالی کردن باتری لازم است که شارژ مجدد آن صورت گیرد.

روشن نشدن ماشین به دلیل سردی هوا
هوای سرد یکی از عواملی است که برای باتری خودرو مشکل ایجاد میکند و یکی از دلایل روشن نشدن خودرو در صبح میباشد. در چنین آب و هوایی که مایع درون باتری منجمد شده و غلظت روغن موتور نیز افزایش مییابد، چیزی حدود 50 درصد از قدرت باتری از بین رفته و یا سایر قطعات خودرو به میزان برق بیشتری نیاز پیدا میکنند. علاوه بر اینها، سرما در واکنشهای شیمیایی رخ داده در باتری اختلال ایجاد کرده و میزان بازدهی انرژی را کاهش میدهد.
همه این موارد موجب میشود که باتری خودرو در فصلهای سرد آسیبپذیرتر باشد که نتیجه آن به صورت روشن نشدن یا دیر روشن شدن خودرو در هنگام صبح نمود پیدا میکند. بنابراین در چنین شرایطی لازم بوده تا باتری به طور مداوم بررسی گردیده و از گرم ماندن آن در این شرایط آب و هوایی اطمینان حاصل شود.
نرسیدن سوخت کافی به موتور
به دلایل متعددی این امکان وجود دارد که بنزین کافی به موتور خودرو نرسد، مانند عملکرد نامناسب پمپ بنزین، خرابی سنسور میل سوپاپ، خالی بودن باک، آلودگی و گرفتگی فیلتر سوخت و عبور نکردن سوخت از این فیلتر، خرابی سیمکشی، سوکت پمپ و فیوز پمپ، روشن شدن کلید قطع بنزین و عملکرد نامناسب سیستم پخش کننده سوخت.
سوخت موجود در باک بنزین میتواند به عنوان یک خنک کننده برای پمپ نیز عمل کند. در صورت کار کشیدن از خودرو در زمان کمبود سوخت هوا وارد این سیستم گشته و دمای آن افزایش مییابد. در صورت گرفتگی سیستم سوخت رسانی به ویژه فیلتر آن، سوخت لازم جهت فعالیت به موتور نرسیده و خودرو روشن نخواهد شد. لازم به ذکر بوده فیلتر سوخت بعد از طی مسافتی در حدود 20 الی 25 هزار کیلومتر نیاز به تعویض دارد. همچنین در صورت آلودگی انژکتورهای سوخت این مشکل ممکن است رخ دهد.
نکته دیگر اینکه هوای سرد روی سیستم سوخت رسانی نیز اثر منفی خود را نشان میدهد؛ در چنین حالتی اگر در لولههای این سیستم به هر دلیلی آب وجود داشته باشد (وجود منفذ در لولهها یا خرابی آنها و...) در دماهای زیر صفر این آب یخ زده و مسیر این لولهها مسدود خواهد شد و در نهایت خودرو در صبح روشن نمیشود.

دینام و شمع خودرو
علت دیگر در روشن نشدن خودرو در صبح به دینام برمیگردد زیرا دنیام خودرو وظیفه اصلی شارژ مجدد باتری را برعهده دارد، بنابراین وجود مشکل در این قطعه عملکرد سیستم برق رسانی خودرو را مختل میکند. عوامل مختلفی در بروز مشکل در دینام دخیل هستند مانند: گیرپاژ کردن بلبرینگها، سوختن سیم پیچ داخل دینام، از بین رفتن ذغال آن، جدا شدن سیم پیچ و وصل شدن آن به روتر و خراب شدن آفتامات دینام. مهمترین نشانه خرابی دینام این است که بعد از شارژ مجدد باتری همچنان مشکل روشن نشدن خودرو باقی بماند. در صورت خرابی این قطعه لازم هست نسبت به تعویض یا تعمیر آن اقدام گردد.
از سوی دیگر، در صورتی که جرقه زنی به خوبی در شمعها صورت نگیرد عملکرد سیستم احتراق دچار مشکل شده و خودرو روشن نخواهد شد. این مشکل ممکن است در وایر، کویل و یا خود شمع ناشی شده باشد که برای رفع آن، این قطعات نیاز به تعویض دارند.
خرابی در سایر قطعات خودرو
خراب بودن سنسور دور موتور و یا کثیف بودن نوک آن و گیر کردن استپر هم، از روشن شدن خودرو جلوگیری میکنند. اگر در زمان استارت زدن و چرخاندن کلید، چراغهای پشت آمپر روشن نشوند به معنی وجود مشکل در سوئیچ کلاچ، احتراق و یا پارک در خودروهای دنده اتومات است.
در مواردی امکان داشته خودرو استارت نخورد و صدای کوبش مانندی شنیده شود که دلیل این امر وجود مشکل در سلونوئید است که اختلال در استارتر خودرو را باعث میگردد. اگر در زمان خاموشی چراغها کم نور باشند به معنی وجود مشکل در استارتر است.
همچنین شاید مشکلاتی در فشنگی آب وجود داشته باشد که نتیجه آن ارسال گزارشهای اشتباه به ECU خواهد بود. برای بررسی وجود مشکل در این قطعه میبایست دمای آن مورد بررسی قرار گیرد. در صورت وجود دمای بالای 210 درجه سانتی گراد و پایینتر از 40- درجه سانتی گراد این قطعه خراب است و در چنین شرایطی موتور خودرو روشن نخواهد شد.
از طرفی، در صورت وجود هرگونه مشکل در ECU خودرو، عملکرد سایر سیستمها دچار اختلال شده که میتواند با روشن نشدن خودرو همراه باشد. وجود هر نوع مشکل در سیستم امنیتی خودرو که وظیفه قفل کردن آن را بر عهده دارند نیز میتواند روشن نشدن خودرو در صبح را به دنبال داشته باشد.

راهکارهای جلوگیری از روشن نشدن خودرو در هنگام صبح
جهت جلوگیری از روشن نشدن خودرو در اول صبح، باید اقدامات پیشگیرانهای را انجام داد که علاوه بر افزایش طول عمر خودرو، از بروز مشکلات آزاردهنده برای راننده در هنگام صبح نیز جلوگیری به عمل خواهند آورد. بررسی منظم خودرو، چک و بازدید باتری و گرم نگه داشتن ماشین از جمله اقدامات مفید برای جلوگیری از روشن نشدن خودرو در صبح میباشند که توضیحاتی جامعتر را در این زمینه، در ادامه میخوانید.
1. سرویسدهی مداوم و دورهای تضمین میکند که قطعات مختلف خودرو سالم ماند و عملکرد مناسب خود را داشته باشند. این قضیه به ویژه در مورد قطعاتی که نیاز به تمیز کردن دارند همچون لوازم جلوبندی خودرو اهمیت بیشتری دارد.
2. اطمینان از شارژ کامل باتری، آلوده نبودن ترمینالهای آن، سالم بودن قطعات مختلف مرتبط با باتری و تعویض باتری فرسوده، میتواند جلوی بروز این مشکل را بگیرد. توصیه میکنیم مقاله «در زمان خالی کردن باتری چکار کنیم» را نگاهی بیاندازید تا در صورت مشکل باتری، اطلاعات کاملی در این خصوص داشته باشید.
3. گرم نگه داشتن خودرو مهم است. همانطور که اشاره شد یکی از عوامل تأثیرگذار در روشن نشدن خودرو سرمای هواست، بنابراین لازم جهت جلوگیری از هرگونه مشکل تمهیدات لازم اندیشیده شود. مانند پارک کردن خودرو در یک پارکینگ مسقف، زیر درخت و یا در کنار ساختمان. همچنین برای کاهش سرما در مناطقی که سرمای شدیدی را تجربه میکنند لازم است از وسایلی مانند بخاری باتری یا بخاری بلوکی استفاده شده تا از بروز هر گونه مشکل جلوگیری گردد. وجود چادر و یا پتوی ضخیم نیز اقدامی مناسب و کار راهانداز به شمار میرود.

سوالات متداول درباره روشن نشدن ماشین در صبح
در اینجا چند پرسش متداول که برای رانندهها وجود داشته را آوردهایم تا بتوانید جزئیات بیشتری را درباره روشن نشدن خودرو در صبح بدانید و شاید پاسخ خود را پیدا کنید:
- چرا خودرو در صبح روشن نمیشود؟
ممکن است باتری ضعیف گردیده، سوخت کافی در باک نبوده، و یا مشکلی در سیستم جرقهزنی وجود داشته باشد تا در نهایت روشن نشدن خودرو در صبح اتفاق افتد.
- چگونه میتوانم باتری را بررسی کنم؟
با استفاده از مولتیمتر ولتاژ باتری را اندازهگیری کنید. ولتاژ زیر ۱۲ ولت نشاندهنده ضعف باتری است. اینجا باید اتصالات قطعه باتری را بررسی نموده؛ ببینید مشکلی از محکم بودن قطبهای منفی و مثبت وجود دارد یا خیر. میتوانید آنها را قطع و وصل کرده و یا باتری به باتری کنید تا مشکل باتری رفع شود.
- آیا ممکن است سوخت یخ زده باشد؟
بله، در دماهای پایین، سوخت میتواند یخ بزند یا غلیظ شود و باعث مشکل در روشن شدن خودرو در هوای سرد شود، چرا که در این شرایط، سوخت دیزل بیشتر از بنزین مستعد یخ زدن است. اگر سوخت یخ زده باشد، میتواند خودرو به راحتی روشن نشود یا عملکرد آن دچار اختلال شود. برای جلوگیری از این مشکل، از افزودنیهای ضد یخ استفاده کنید.
- چرا خودرو در صبح صدای عجیبی میدهد؟
صدای عجیب خودرو در اول صبح میتواند ناشی از چند عامل مختلف باشد. یکی به دلیل سرماست. در دماهای پایین، روغن موتور غلیظ شده و باعث ایجاد صدای غیرعادی در هنگام استارت خوردن میشود که البته این صدا پس از گرم شدن موتور کاهش مییابد. همچنین اگر شمعها یا کویلهای جرقهزنی مشکل داشته باشند، ممکن است صدای تق تق یا جرقهزنی غیرعادی ایجاد کنند. دلیل دیگر صداهای ناشی از سیستم تعلیق یا کمک فنرها است که در برخی مواقع در هنگام حرکت خودرو در صبح به گوش میرسد.
- آیا خرابی سنسورها و قسمتهای برقی باعث روشن نشدن ماشین میشوند؟
مسئله دیگر در روشن نشدن خودرو در صبح، ممکن بوده از خرابی سنسورها و قسمتهای الکترونیکی باشد؛ زیرا سنسورهای مشکلدار، مانند سنسور موقعیت میللنگ یا سنسور دمای موتور، میتوانند اطلاعات غلط به واحد کنترل موتور (ECU) بدهند و مانع از روشن شدن خودرو گردند.
سخن پایانی
در این مقاله از باماشین به بررسی دلایل روشن نشدن خودرو در صبح پرداخته شد. دیدیم که اصلیترین عامل این اتفاق وجود مشکل در باتری و یا قطعات مرتبط با آن است که از جمله آن میتوان به سیستم برق رسانی، سوخت رسانی و احتراق خودرو اشاره کرد. همچنین شرایط آب و هوایی سرد نقش پر رنگی در اختلال در عملکرد برخی قطعات خودرو و روشن نشدن آن دارد. شما نیز اگر تجربهای از روشن نشدن خودرو در صبح دارید،در قسمت نظرات برایمان بنویسید.
در سایت باماشین چه خبر است؟! اگر تازه با سایت bamachin.com آشنا شده و آن را میبینید، باید بگوییم که این رسانه، جامعترین و کاملترین وبسایت بوده که در حوزه قیمتهای آنلاین خودرو فعالیت مینماید. در این رسانه شما میتوانید «قیمت روز خودرو داخلی»، «قیمت آنلاین خودرو خارجی» و همچنین «قیمت جهانی ماشین» را مشاهده کرده و «محاسبه قیمت خودرو کارکرده» را برآورد کنید. برای دیدن صفحات، بر روی لینکها کلیک کرده و وارد صفحات شوید.